Re-Think Training

De afgelopen weken en waarschijnlijk de komende weken, was en is onze trainingsruimte even niet het centrum van groepscases, enthousiaste discussies en best practices in bid- & proposalmanagement. De reden is duidelijk. Maar gaan we straks weer gewoon verder met de trainingen en workshops in de gebruikelijke groepsvormen? Ja ik denk het wel, met wat praktische aanpassingen, blijft deze vorm voor een aantal onderwerpen ideaal. 


Ook wij doen nu met name een aantal examentrainingen in een online versie en hoewel de reacties van deelnemers enthousiast zijn we zelf de grootste criticaster. Nog meer dan in de face-to-face trainingen is het lastig om langere tijd met volledige focus deel te nemen. Eind vorig jaar hebben we zelf weer een aantal trainingen gevolgd en dit zelf ook ondervonden. Soms is er buiten iets wat afleidt of zit je onbewust iemand z’n boekenkast te bestuderen in een on-line setting. Ook met een fantastische trainer, ook met een boeiend trainingsprogramma. Goed om weer eens te ondervinden hoe pittig actief participeren in trainingen voor deelnemers is.


Daarnaast speelt tijd zelf een belangrijke rol. Een of twee dagen uit je werkweek betekent bijna gegarandeerd een overgelopen mailbox bij terugkomst waardoor je alles vergeet wat je net geleerd hebt en omdat je weer in je echte leven zit moeten die nieuwe technieken maar wachten tot er weer meer tijd is. (en we weten allemaal hoelang dat gaat duren….). Mensen een dag of twee weg te sturen voor een training is voor bedrijven ook een flinke investering. De kosten voor de training zelf, kosten voor een locatie, de kosten om iedereen naar de locatie te laten reizen … plus de verborgen kosten van werk dat tijdelijk stil ligt.


Training is essentieel voor groei en in ons vakgebied sterk gerelateerd aan meer winnen. Alleen de verpakking van leren kan, en misschien wel moet, anders. Persoonlijker, met meer aandacht, een hoog rendement. Daarom zijn we vorig gestart met een andere vorm van trainen een vorm die nu zelfs nog actueler is geworden.
Niet 1 of 2 dagen volledig uit het proces maar snelle, pittige en intensieve sessies van een paar keer per maand tussen de 60-90 minuten is de nieuwe norm. Deze ‘doktersuren’-sessies waar we ons in een kamer parkeren en 5 of 6 mensen per dag binnenlaten geven de deelnemers de mogelijkheid om te werken aan gebieden die zij belangrijk vinden en waarin ze snel moeten verbeteren. In een setting zonder ‘ruis’ maar een die de focus legt op de echte wereld van de deelnemer op een intensiteitsniveau dat resulteert in veranderingen en groei in de gebieden die belangrijk zijn voor de deelnemer en in ons vakgebied.