INTERNATIONALE CERTIFICERING VOOR BIDMANAGERS

Professioneel bid- en proposalmanagement speelt een belangrijke rol in het behalen van de doelstellingen voor omzetgroei van een organisatie. Professionele bidmanagers zijn daarvoor essentieel. Het APMP certificeringsprogramma (Association for Proposal Management Professionals) is ontworpen om opleiding en ervaring te meten tegen door APMP vastgestelde waarden en best practices en resulteert in:

Strategic Proposals is het enige in Nederland gevestigde bureau die gecertificeerd is om deze trainingen te mogen geven.

APMP CERTIFICERINGSLEVELS

Er zijn drie niveaus van professionele accreditatie:

APMP Foundation Level

Training biedt u de bid- en proposal vaardigheden om binnen de volle breedte en diepte van uw vakgebied persoonlijk en professioneel te groeien. De training is ontworpen om kandidaten voor te bereiden op het Foundation Level examen. Hierbij eist de APMP dat deelnemers tenminste één jaar ervaring hebben in bid/proposal werkomgeving.

In twee dagen leert u wat de belangrijkste kennisgebieden van de APMP Foundation Level-syllabus zijn voor het (schriftelijke) examen aan het eind van de training. Naast de verplichte onderwerpen is er ruimte voor discussie en het behandelen van cases uit uw eigen praktijk. Trainer, trainingsmateriaal en examen zijn in de Engelse taal. 

APMP Practitioner Level

Voor dit level toetst de APMP test niet uw ervaring binnen uw bedrijf, maar uw kennis van en uw inzicht in de toepassing van geaccepteerde best practices. In deze workshop krijgt u uitleg en vooral praktische hulp voor een snel begrip van de opbouw van het Practitioner examen. Het APMP Practitioner OTE is een uitdagend examen dat de kennis van deelnemers test op: 

1. Een praktijk scenario 
2. Ervaring met de APMP-best practices zoals deze zijn beschreven in de APMP Body of Knowledge (BOK). 

In tegenstelling tot het APMP Foundation examen waar de vragen algemeen zijn, zijn de vragen in het APMP Practitioner OTE scenario-onafhankelijk. Verder is minimaal 3 jaar ervaring in een proposalgerelateerde omgeving vereist. Trainer, trainingsmateriaal en examen zijn in de Engelse taal

APMP Professional

Met uw (op Professional Level gecertificeerde) coach doorloopt u alle stappen uit het examineringsproces, toetst u uw best practice, scherpt u uw Proposal Professional Impact Paper (PPIP) verder aan en oefent u (conform de APMP-scoringsmethodiek) het panel interview.

Deel 1 – Voorbereiding proces
     + Toelichting op professional assessment
     + Check referent en uitleg van zijn/haar rol
     + Vaststellen onderwerp Proposal Professional Impact Paper (PPIP)
     + Toelichting Competency Based Interview 

Deel 2 – Proposal Professional Impact Paper
     + Opzet PPIP
     + Inventarisatie benodigde materiaal
     + Planning eerste versie 

Deel 3 – Competency Based interview
     + Hoe verloopt het interview?
     + Wat voor vragen worden er gesteld?
     + Wijze van beantwoorden oefenen met de STAR-methodiek (Situatie, Taak, Actie, Resultaat) 
     + Oefeninterview en definitieve versie presentatie. 

Certificering Behouden

APMP certificering blijft behouden door het verzamelen van voldoende ‘continuing education units’ (CEU) over een periode van twee jaar. CEU’s kunnen worden verdiend door bijvoorbeeld het volgen van training, bijwonen van seminars, publiceren van artiklen of het geven van presentaties op het vakgebied Bid-& Proposalmanagement.

Voordelen

Een certificeringsprogramma biedt u de kans om uw commitment, vaardigheden en prestaties te verbeteren en zichtbaar te maken. Verder zorgt APMP Certificering voor:

Info

APMP International brochure

Trainingsbrochure

APMP CEU Guidelines