De markt vraagt en dus moet iemand leveren. Vandaar dat ik met trots onze nieuwe cursus Tender Failure Management introduceer: een cursus vol bevestigingen van het eigen gelijk die met zekerheid resulteren in optimale Failures. Een cursus waarmee je je vakgebied maximaal beschadigt en je eigen groei efficiënt elimineert.
Het cursusmateriaal is gebaseerd op beperkte ervaring, via osmose verkregen ‘kennis’ en geïllustreerd met, letterlijk, unieke voorbeelden uit eigen praktijk. Uiteraard verzorgd door zelfbenoemde specialisten en met de garantie dat er geen boek aan te pas is gekomen of aan te pas gaat komen.
Het kon niet uitblijven dat in een markt die het Olympisch credo “meedoen is belangrijker dan winnen” zo stevig heeft weten te omarmen en die uitblinkt in het vermengen en troebleren van jargon, de cursus Tender Failure Management is geboren.
Deel 1: Randvoorwaarden voor maximale verwarring
Voor de grootst mogelijke Failures is het allereerst van belang het meest verwarrende jargon te gaan gebruiken door overal het woord “Tender” voor te zetten. Of, zo mogelijk nog onduidelijker, het niet bestaande “tenderen” als werkwoord in te zetten. Het is natuurlijk contraproductief om te stellen dat een Bidmanager met een bid bezig is en een Proposalmanager een proposal samenstelt als men geniale chaos kan borgen door de terminologie van de inkoopkant over te nemen.
Vanzelfsprekend is een werkomgeving die Failures faciliteert via gecultiveerde domheid een absolute must voor praktijkervaring. Signalen dat men de juiste organisatie heeft getroffen blijkt per definitie uit functieomschrijvingen die niet alleen met ‘Tender’ starten maar die ook de volledige verantwoording voor het winnen van aanbiedingen in die functie belegt. Het geeft de geruststellende zekerheid als ‘Single Point of Failure’ te gloriëren.
Deel 2: Maximaliseren van Failure impact
Goed uitgewerkt Tender Failure Management biedt ook de mogelijkheid om langdurige schade binnen de organisatie te genereren. In de cursus gaan we uitgebreid in op het scala aan mogelijkheden voor overbodige diepte-investeringen. Vanzelfsprekend met als uitgangspunt dat ze voor de bühne zijn en binnen het half jaar starten met verstoffen. Doorgewinterde Tenderaars presenteren actuele cases van Tendertools die de belofte om weg te blijven van alles wat effectief is volledig waarmaken. Van AI die tenders beantwoorden, bibliotheken vol troebele tekst tot proces automationtools ter support van de werkwijze van de Tendermanager, Failure gegarandeerd.
Daarnaast geven wij via gastcolleges ruimte aan zelfbenoemde specialisten op het gebied rondom Tenders. Via empirische voorbeelden uit eigen praktijk weten zij Failures tot grote hoogte te stuwen voor een jarenlange impact op een organisatie. Met focus op onsamenhangende processen, incoherente definities, wanordelijke activiteiten en onbestemde resultaten.
Zo zou een Tender Failure Management-cursus incompleet zijn als we geen aandacht besteden aan de moeder van de meest vruchtbare Failure; “We moeten op zoveel mogelijk inschrijven”. Waar de stumperds van Bid- & Proposalmanagers piepen over No-bids onderkent deze cursus de ontembare kracht en dwang van Tenders eruit stampen onder het motto “Als je niet schiet, kun je niet scoren”. Niet alleen breiden we je repertoire van klachten richting inkoop uit tijdens het dagdeel “Hoe durven ze dit allemaal aan ons te vragen?”. Maar ook helpen we je aan input om inkoop de schuld te geven van het produceren van Tenders tijdens vakanties en feestdagen zodat je je werkgever die je deze Tenders laat beantwoorden kunt ontzien.
Deel 3: Functioneren met Failures
Gedegen Tender Failure Management begint zonder uitzondering met de vaststelling dat het niet aan jou ligt. Om de hier uit voortvloeiende emotionele schade aan inkopers of interne Salescollega’s te maximaliseren combineren we dit met onlogische redenaties en niet kloppende voorbeelden. Zoals: een aanbesteding is een objectief proces met dito scoringsmethodiek dus het is niet nodig om de prospect te kennen. Of de altijd toepasbare “maar ik heb laatst…(ridicule actie invullen )…en gewoon gewonnen!” Failure- bonuspunten voor de onderbouwing: “Omdat ik het zeg”.
We sluiten de Tender Failure Management-cursus af op Pro-level met het argument van de onwetendheid. Het argumentum ad ignorantiam is de ultieme reddingsboei voor iedere ‘Tender aficionado’ die graag voor de hand liggende conclusies trekt. Een onuitputtelijke bron van Failures waarmee je zegt dat je bewering waar is want het tegendeel kan, door gebrek aan informatie, niet worden bewezen. (Dit zonder rekening te houden met de mogelijkheid dat iets nog niet goed genoeg onderzocht is om er een conclusie over te trekken). Het simpelste voorbeeld van een argument van de onwetendheid is: Schrijvers winnen Tenders, want tekst wordt beoordeeld.
Tot slot geeft de cursus Tender Failure Management toegang tot driemaandelijkse bijeenkomsten in verschillende gremia tussen de inkopende en aanbiedende kant van de tafel. Een beproefd Failure instrument dat de afgelopen dertig jaar heeft laten zien wat de werkelijke impact van consistent Tender Failure Management kan zijn.
Meer weten over Tender Failure Management is terug te vinden op LinkedIn.
En als laatste punt wil ik graag onze volgende cursus noemen: